Här kan du snart läsa mer om Folkrots artister 2022.
Vi ser så mycket fram emot att välkomna dem till årets festival!
Artister 2022


Artister
Läs om 2022 års artister nedan!
Artister för 2024 presenteras senare.

Dreamers' Circus (SE/DK)
Det hela började när Ale Carr träffade de danska musikerna Rune Tonsgaard Sørensen och Nikolaj Busk på en jamsession i Köpenhamn. Musikalisk kemi uppstod och deras gemensamma intresse för traditionell folkmusik - kombinerat med en lekfull uppfinningsrikedom - lade grunden för trions framgångssaga. Med violin, piano, dragspel och cittern skapar Dreamers’ Circus musik av hög kvalitet som är både innovativ och elegant.
Dreamers’ Circus har tagit emot sju stycken Danish Music Awards genom åren och gjort turnéer i både Europa, Amerika och Japan. Med deras unika sound och scenspråk kan vi förvänta oss en show utöver det vanliga. I Svenska Dagbladet kunde vi läsa följande recension: "Dreamers’ Circus spelskicklighet är rena knockouten. Alla tre är bländande skickliga musiker men det unika är hur obesvärat trion hoppar mellan den klassiska begreppsvärlden och folkmusiken."
Ses på Stora Scenen 20:00 | 23 juli

Familjen Möller
Den legendariske musikanten Ale Möller från Malmö firar nu 50 år på scenen, och hans livsgärning och musikaliska arv sträcker sig längre och djupare än vad som kan beskrivas med ord. Detta gör sig särskilt tydligt med hans dotter Anna Möller, som många känner till från bl.a. Kolonien. Vid denna unika konsert kan man för första gången uppleva HELA familjen Möller och den slags spelglädje som annars mest uppstår hemma i köket.
Ses på Stora Scenen 15:00 | 23 juli
.jpg)
Tailcoat (SE/DK)
Tailcoat spelar nykomponerad folkmusik med rötterna i en gemensam nordisk tradition som resonerar i varje medlems musikaliska och kulturella bakgrund. Genom att utmana den kontemporära nordiska folkmusikens definierade drag så söker bandet att utvidga gränserna mellan de skandinaviska ländernas folkmusiktraditioner men också gränserna mellan nytt och gammalt.
Med detta mål som utgångspunkt så skriver och arrangerar bandet musik, som för folkmusiken in i det här årtusendet på ett nytt sätt. Här hämtas inspiration ur allt ifrån svensk och dansk spelmansmusik, till musik över atlanten och andra sidan ekvatorn. Instrumentsättningen är också en blandning av gammalt och nytt där akustiskt möter elektriskt och traditionella nordiska instrument möter en blandning av traditionellt och modernt slagverk.
TAILCOAT är:
Emil Ringtved Nielsen - Elbas
Henriette Ambæk Flach - Fiol och hardingfele
Mårten Hillbom - Slagverk
Rasmus Brinck - Nyckelharpa
Villads Hoffmann - Cittern
Ses på Stora Scenen 17:00 | 23 juli

Skånska Sägner och Skrönor
Henrik Bergkvist, Per Gustavsson och Christina Strömwall är tre muntliga berättare som kommer att underhålla med några av sina bästa berättelser.
Läs mer om de fantastiska berättarna HÄR
Missa inte heller workshop i berättande med Christina!
Genomförs med stöd av Region Skåne.
Ses på Intimlogen 11:00 | 23 juli

Hyllningskonsert till Christer Lundh
Den lokale vissångaren Christer Lundh, som gick bort i 2020, har under en livstid samlat in och förmedlat gamla skånska sånger och berättelser, en kulturgärning som har satt många spår. Maria Skog Wessfeldt, Esbjörn Hazelius och Fredrik 'Pom-pom' Bengtsson samlas för att hylla Christer och hans arv i form av allsång. Sånghäften delas ut med ett urval av Christers favoriter.
Ses på Stora Scenen 13:00 | 23 juli

Kakalorium
Kakaloriums musik leker med instrumentens roller och register; luftiga slängpolskor blandas med råa valser där melodier och riff går om vartannat i dansant frenesi. Alva Bosdottir och Malte Zeberg har båda starka rötter i den skånska folkmusiken, och i denna nya duo utforskar de tillsammans repertoaren med sin lite unika, men ändå självklara sättning kontrabas och fiol.
Ses på Stora Scenen (till dans) 23:00 | 23 juli

Midgren | Skrobe | Quartey
Trion Midgren|Skrobe|Quartey har med fiol, slagverk och gitarr fått dansgolven att koka ända sedan premiärspelningen 2017. Tina Quartey har i över 30 år låtit svenska och nordiska rytmer smälta samman med afrokubanska och brasilianska slagverkstraditioner. Sven Midgrens fiolspel är lika delar kärvhet och sväng, lekfullhet och tradition och Allan Skrobe har en förmåga att med sitt gitarrspel som få andra röra sig fritt mellan alla tänkbara musikstilar. Tillsammans har de etablerat en eklektisk repertoar som rymmer både obskyra arkivfynd, egna kompositioner och låtar upplockade på spelmansstämmor runt om i världen.
Nu har de slagit sina påsar ihop med Ullik Ehrenstråle (fd. Johansson), legendarisk fiolspelare från bl.a. Birfilarna/Filarfolket, Avadå Band, Grus i Dojjan och trio UGB. Ullik var en viktig föregångare under folkmusikvågen, som musiker, pedagog och insamlare, och var en av stilbildarna inom det sydsvenska, borduntäta och suggestiva fiolspel som uppstod då. När nu Ullik och MSQ möts blir det en hel del återblickar till repertoar från denna tid.
Ses på Stora Scenen (till dans) 22:00 | 23 juli

Möten på Intimlogen:
Skånska Spelkvinnor
Möten på Intimlogen är färska möten mellan musiker som inte tidigare spelat tillsammans. Här möter spelmansduon Kvinnolåt (Anna Rynefors och Miriam Andersén) projektet Spelkvinnor i Skåne (Sven Midgren). De presenterar musik med kvinnliga upphovsmän och musikutövare i centrum. Med gemensamma krafter tar de sig an utmaningen att hitta sina föregångare: de skånska spelkvinnorna.
Fanns det kvinnliga spelmän förr i världen? Vilken roll spelade kvinnorna för folkmusiktraditionen i Skåne? Med programmet Skånska spelkvinnor besvaras dessa frågor och de kvinnliga musikutövare som duon letat fram genom efterforskning i arkiv och samlingar lyfts fram. Spännande öden och muntra ögonblicksbilder samlas i duons skattkista av skånska godbitar. Låtarna de funnit ställs sida vid sida med egenkomponerat material och låter dansanta instrumentallåtar stå i kontrast till finstämda visor och koraler.
Läs mer om Kvinnolåt här!
Ses på Intimlogen 14:00 | 23 juli

Invigningskonserten
Vid invigningskonserten presenterar Folkrots Husband ett flertal gäster i en hejdundrande konsert enligt tradition. Årets husband består av Ale Carr, Nikolaj Busk & Andreya Ek Frisk.
Ses på Stora Scenen 19:00 | 22 juli

Väsenvandring
Skogen är full av väsen! Vissa är vänliga, andra mer nyckfulla, alla är de ur sagans värld. En melodi och en sång hörs ur skogsgläntan - en skymt av det dolda - ålderdomliga kläder, en blinkande lykta, en svans som tittar fram... Vem möter du bakom nästa krök? Följ stigen och upplev musik, mystik och möten längs vägen. Låt inget stoppa din upptäckarglädje - inte ens berg, floder eller snirkliga skogsstigar. Träffa skogens väsen i denna upplevelsebaserade vandringskonsert som passar alla åldrar!
Läs mer om Väsenvandring här!